Lustral Nedir ve Ne İşe Yarar?
Her insanın yaşamında bir kereliğine de olsa sıkıntılarla geçen, depresif ve karamsar hissettikleri bir dönemleri vardır. Bu durumlarla kendi başlarına başa çıkamayan insanlar, psikiyatri doktorlarına gitmeyi tercih ederler. Bu durumda doktorlar hastanın şikayetini dinleyerek sorunun şiddetini anlamaya çalışmakla ve hastalığın şiddetine göre ilaç yazmakla görevlidirler. Hafif şiddetteki depresyon hastalığında veya hastayı biraz olsun rahatlatma amacıyla bazı ilaçlar piyasada bulunmaktadır. Lustral ilacı da bu hafif ilaçlardan bir tanesidir.
Lustral ilacı sertralin etken maddesi içeren, SSRI (Serotonin geri alım inhibitörü) grubu anti-depresan işlevi gören psikiyatrik bir ilaçtır. Lustral yaygın olarak depresyon tedavisinde kullanılır. Sertralin maddesi bulunan ilaç grubunda en yaygın kullanılan ve ismi bilinen ilaçlardandır. İlacın asıl amacı beyinde salgılanan, sinir hücrelerinin arasındaki bağlantıyı sağlayan ve ruh halindeki kontrolleri sağlayan serotonin salgısına etki ederek, bu salgıda meydana gelen iniş ve çıkışları normale çevirmektir.
Lustral Hangi Hastalıkların Tedavisinde İşe Yarar?
- Majör Depresyon: Aşırı karamsar, üzgün ve mutsuz ruh haliyle seyreden hastalıktır. Kişinin uyku düzeninde ve yeme düzeninde gözle görülür bir bozukluk bulunur. Hayata karşı kötümser bir bakış açısı.
- Agorafobi: Sıkıntı, anksiyete, baş dönmesi ve çarpıntı ile kendini gösteren açık, kalabalık alan korkusu, yükseklik ve boşluktan korkma duygusu.
- Obsesif-Kompulsif Bozukluk: Alışkanlığa dönüşmüş ve tekrarlanan davranışları yapma veya bu davranışlara eğilim gösterme.
- Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Sosyal ortamlarda aşırı kaygı ve endişe.
- Posttravmatik Stres Bozukluğu: Travmatik olaylar sonrası yaşanan stres ve anksiyete bozukluğu.
- PMS (Pre-Menstrüel Sendrom): Adet öncesi dönemde yaşanan duygusal ve fiziksel belirtiler.
Lustral, bu rahatsızlıkların tedavisinde etkin rol oynar.
Lustral Kullananlar İçin Önemli Bilgiler
- Sertralin etken maddesi kana karışabileceği için hamile bayanlar veya gebe kalmayı düşünenler ilaç kullanımı sırasında doktora danışmalıdır. Gerek görülürse ilaç aşamalı olarak bıraktırılmalıdır.
- 18 yaş altı çocuk ve ergenlerde intihar riskini artırabileceği için yakın takip gerekmektedir. Aile bu konuda bilgilendirilmelidir.
- Kalp hastalığı ve epilepsi (sara) hastalığı bulunanlar karşılaşılabilecek yan etkilere veya durumlara karşı ilacı kullanırken dikkatli olmalıdır. Beklenmedik bir etki karşısında mutlaka doktoru bilgilendirmelidirler.
- Geçmişinde mide-bağırsak kanaması gibi öykülere sahip hastalar dikkatli olmalıdır.
- Karaciğer veya böbrek yetmezliğine sahip olan hastalar için özel olarak doz ayarlaması yapılmalıdır.
- EKT uygulanmakta olan hastalar Lustral kullanımı sırasında dikkatli olmalıdır.
- Son 14 gün içinde MAO inhibitörü olarak bilinen (ülkemizde Aurorix) ilacı kullanmış olan hastalar, sertralin etken maddeli ilaçları kullanabilmek için MAO inhibitörlerinin kandan atılmasını beklemelidir.
- Pimozid grubu (ülkemizde Norofren isimli) ilaç almakta olan hastaların kullanması sakıncalıdır.
Lustral'i bipolar bozukluk veya toplumda bilinen adıyla manik-depresif (aşırı coşku ve depresyon ile seyreden karakteristik bir psikiyatrik bozukluk) hastalarının kullanması sakıncalıdır. Manik atağın tetiklenmesi söz konusudur, bu yüzden depresyon atağında kullanılsa bile hasta stabil konuma geldiğinde ilaç, doktor tarafından azaltılarak bıraktırılmalıdır.
Lustral Nasıl Kullanılır?
Genel olarak tavsiye edilen, günde bir tablet içilmesidir. Doktor sizin için en uygun tedaviyi ayarlayacaktır.
Lustral kullanımı sırasında, en iyi şekilde işe yarayabilmesi için alkol alımından uzak durunuz. İlaç ile alkol etkileşime geçebilir ve zehirlenme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Lustral'in işe yarayabilmesi için 3 veya 4 hafta beklenmelidir. Anti-depresan işlevli ilaçlar ilk 3-4 hafta içerisinde etki göstermeyebilir, bu yüzden ilacı kesmemelisiniz. İlacı kesmeniz daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Lustral'in Yan Etkileri Nelerdir?
- Lustral'in etken maddesine bağlı kurdeşen, deri döküntüleri; nefes alma güçlüğü, solunum depresyonu; dilde, dudakta, boğazda veya yüzde şişmeler gibi yan etkilerle karşılaşırsanız ilacın kullanımını durdurunuz ve acil olarak yardım alınız.
- Eğer duygudurumunuzda değişiklikler meydana geldiyse; aşırı kaygı ve endişe hissediyorsanız; saldırganlık, ağlama krizleri, uyku bozuklukları, hiperaktiflik gibi durumlarla karşılaşırsanız acilen doktorunuzla görüşünüz.
- Düzensiz kalp atışları, aşırı terleme, hızlı kalp atışları, titreme, nöbet, mide bulantısı ve ishal ile karşılaşırsanız mutlaka doktora haber veriniz ve acil olarak yardım alınız.
Bunlar ciddi yan etkilerdir. Ayrıca aşırı neşeli, coşkulu bir dönemde gibi hissetmeye başladıysanız mani veya hipomani ile karşı karşıyasınız demektir. Acilen ilacı bırakıp doktorla görüşmeniz gerekir.
Lustral'in Daha Hafif Yan Etkileri Nelerdir?
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- İştahsızlık
- Halsizlik, güçsüzlük
- Eklem ve kas ağrıları
- İktidarsızlık
- Adet düzensizliği
- Vücutta karıncalanma ve his kaybı
- Heyecan
- Ağız kuruluğu
- Uykusuzluk
Bu yan etkilerle karşılaşırsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
|
Lustral kullanırken baş dönmesi ve mide bulantısı yaşadım, bu normal mi yoksa ilacı bırakmalı mıyım?
Cevap yazMerhaba Revah,
Lustral gibi ilaçlar bazen baş dönmesi ve mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu etkiler genellikle ilaca alışma sürecinde ortaya çıkar ve zamanla azalır. Ancak, bu yan etkiler sizi çok rahatsız ediyorsa ya da gününüzü olumsuz etkiliyorsa, doktorunuzla bu durumu paylaşmanız önemlidir. Doktorunuz size uygun bir çözüm önerebilir ya da ilaç dozunuzu ayarlayabilir. Kendi başınıza ilacı bırakmak yerine, profesyonel bir görüş almak en doğru yaklaşım olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.