Çin tıbbında binlerce yıldır geleneksel olarak kullanılan Panax ginseng, ginseng bitkisinin köklerinden elde edilir. Tarihi bilgilere göre bitki ilk olarak 5000 yıl önce Çin'in dağlık bölgelerinde keşfedilmiş ve o günden bugüne birçok sağlık sorunu için kullanılmaya başlanmıştır. İlk başlarda bitki yemeklik olarak kullanılırken, günümüzde hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ginseng bitkisinin kök kısmı insan vücuduna benzemektedir ve bu nedenle insan vücudunda faydalı olduğu inancı güçlenmiştir. Tıbbi amaçlı olarak bitkinin etli kök kısmı ve yaprakları kullanılmaktadır. Ancak kök kısmının yapraklarından daha faydalı olduğu tespit edilmiştir. Panax ginseng türünün 11 çeşidi vardır. Etli kökleri olan bu bitki oldukça yavaş büyür ve soğuk iklimlerde yetişir. Farklı ginseng türlerinden en faydalı olanı Panax ginseng türüdür. Ülkemizde Panax ginseng toz ya da tablet şeklinde de satışa sunulmaktadır. Bitki genelde çay şeklinde hazırlanarak farklı sağlık sorunları için tüketilir. Bu yazımızda Panax ginseng ne işe yarar hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Umarız sizin için faydalı bir makale olur.
Panax Ginseng Nasıl Kullanılır? Tıbbi özelliklerinden dolayı yaygın şekilde kullanılan Panax ginseng, ticari amaçlı olarak dünyanın farklı ülkelerinde yetiştirilmektedir. Yaygın bir bitkisel ilaç olarak kabul edilen Panax ginseng, genellikle kurutulmuş olarak satışa sunulur. Kök kısmı tüm ya da dilimlenmiş şekilde satın alınabilir. Kozmetik ürünlerin ve bitkisel takviyelerin içinde sıkça kullanılan Panax ginseng, poşet çay şeklinde de temin edilerek günde bir defa içilebilir. Panax ginseng çayı için 4 dilim ya da 1 yemek kaşığı rendelenmiş ginseng kullanılabilir. Çayın tadı ve demine bağlı olarak ölçü artırılabilir ya da azaltılabilir. Ginseng yeterli ölçülerde bir büyük bardağın içine konulur ve üzerine bir bardak kaynatılmış su eklenir. 5 dakika dinlendirildikten sonra süzülerek içilmeye başlanabilir. Panax ginsenge eklenecek su ocaktan alındıktan sonra iki dakika kadar beklendikten sonra bitkiye eklenmelidir. Çünkü direkt kaynar su ginsengin faydalarını önemli ölçüde azaltabilir. Çay balla tatlandırılarak içilebilir. |